Hvorfor genbrugspolyester er fremtiden for sportstøj

Hvorfor genbrugspolyester er fremtiden for sportstøj

Polyester er den foretrukne fibre, når det handler om at udvikle og producere funktionel løbebeklædning. Med sin styrke, fleksibilitet og lethed understøtter fiberen løberens behov. Polyester kan 100% genanvendes og fibre kan udvindes fra plastikflasker og andre tilsvarende affaldsprodukter – som et eksempel giver fem vandflasker nok fibre til en t-Shirt.

Genanvendt polyester giver derved nyt liv til materiale, der ellers kunne ende i landskabet eller havene. 8 millioner tons plastik ender hvert år i havet oveni de 150 millioner tons, der menes allerede at være der. Ændrer vi ikke på dette, vil der i år 2050 være mere plastik end fisk i verdenshavene.

Genanvendt polyester udvindes ligeledes fra udtjente tekstilprodukter og restproduktioner, der understøtter ønsket om en cirkulær produktions tankegang. 

Kvalitetsmæssigt er genanvendt polyester tilsvarende ny polyester, men det kræver 59% mindre energi at producere genanvendt polyester sammenlignet med ny polyester, hvilket igen giver en Co2 reduktion på 32% sammenlignet med ny polyester.

Der er to måder at genudvinde polyester på, mekanisk og kemisk. Den hyppigste måde er mekanisk, hvor man tager en plastik flaske, rengør den, makulerer den og transformerer den til en polyester chip, der kan indgå i en traditionel fiberproduktion. Mekanisk genudvinding er også den billigste måde og kræver ingen kemikalier (udover hvad der kræves for at rengøre affaldsmaterialet).

Genanvendt polyester er dyrere end ny polyester, hvilket primært hænger sammen med, at ny polyester produceres i væsentlig højere volumen, ligesom omkostninger til indsamling og håndtering af affaldsprodukter også påvirker omkostningsstrukturen.

Der er to primære certificeringer for at sikre oprigtigheden i genanvendt polyester. ”The Recycled Claim Standard” og ”The Global Recycled Standard”, der begge sikrer materiale input og sporbarhed frem til det endelige produkt. De forestår begge også en ansvarlig social og miljømæssig produktion. Lipati´s produkter er certificeret efter den europæiske ”The Global Recycled Standard” (GRS).

Alle Lipati´s produkter er produceret i genanvendt polyester. Det gør os på ingen måder frelste, men vi tror på en cirkulær tankegang igennem produktionen af vores produkter, lige fra materialer, til kvalitet, pasform, design og farver.