Er løbe t-shirten bare en t-shirt? Vi kommer med svaret

Er løbe t-shirten bare en t-shirt? Vi kommer med svaret

Hvorfor er det vigtigt med en løbe t-shirt?

Du spørger måske dig selv: "Hvad gør en løbe t-shirt anderledes end andre t-shirts?" Og vi er her for at besvare det spørgsmål for dig. En løbe t-shirt er designet specielt til løbere og er lavet med henblik på ydeevne. Den er normalt lavet af et let og åndbart stof, som hjælper med at holde dig kølig og behagelig, mens du løber. I dette blogindlæg vil vi diskutere de funktioner, der kendetegner en god løbe t-shirt, og hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige t-shirt!

Mere end bare en løbe t-shirt

Når det gælder løbe t-shirts ser vi løbere i mange forskellige kvaliteter, og vi synes ikke altid, at løbe t-shirt'en får den nødvendige ”funktionelle respekt”.

Udgangspunktet for al løbebeklædning er, at det skal regulere din kropstemperatur og fra kilometer til kilometer sikre, at den er så tæt på 37,2 grader som muligt – får du det for varmt bruger kroppen energi på at køle dig ned, og får du det for koldt bruger kroppen energi på at holde dig varm – den rigtige beklædning skal kort sagt sikre, at du bruger din energi optimalt. Det gælder også for løbe t-shirt´en. Udgangspunktet for udvikling af en funktionel løbe t-shirt er metervarer og pasform, og holdningerne hertil kan være mange til begge parametre.

Så en løbe t-shirt er ikke bare en t-shirt - det er et stykke funktionelt beklædning, der kan understøtte din løbeøkonomi!

 

Hvad du skal kigge efter i en god løbe t-shirt?

Når du er på udkig efter en ny løbe t-shirt, er der et par ting, du skal huske på. For det første skal du overveje hvilken metervarer t-shirt'en er produceret i - der er nemlig tre områder du skal være opmærksom på, når du skal ud og finde en ny løbe t-shirt.

Hos Lipati mener vi at metervaren skal være:

  1. Let - så den føles let på kroppen også når den bliver svedig. Letheden gør også, at den tørre hurtigt og ikke føles våd og tung på kroppen  
  2. Åndbar - så du kommer af med sveden fra kroppen og kroppen forbliver tør. Metervarens konstruktion og valgte fibre understøtter åndbarheden. Den optimale konstruktion vil sikre en høj svedtransportering, der nærmest flytter sveden væk fra kroppen.
  3. Strækbar - en høj fleksibilitet sikrer, at metervaren kan understøtte og følge kroppens bevægelse, så du ikke mærker t-shirt´en på løbeturen.

Hvilken pasform skal man så vælge?

Med hensyn til pasform ved vi, at dette er et springende punkt blandt løbere, nogle ønsker en løstsiddende t-shirts, andre ønsker en t-shirts, der sidder tættere på kroppen.

En løstsiddende løbe t-shirt

Med en løstsiddende t-shirt (eller ”regular fit” som vi benævner pasformen hos Lipati) får du en følelse af bevægelsesfrihed, især hvis det er en let og strækbar metervarer, ligesom luften der kommer ind under t-shirt´en giver en god ventilation og varme regulering. En løstsiddende løbe t-shirt vil normalt være mere behageligt at løbe i, da det ikke føles indsnævrende på kroppen, funktionelt lykkes det dog ikke altid at udnytte den åndbarhed og svedtransportering, der er i en optimal konstrueret metervarer. Kontakten mellem metervarer og krop er reduceret, og varmereguleringen sker via luftcirkulation på kroppen.

En tætsiddende løbe t-shirt

Med en tætsiddende t-shirt (eller ”slim fit” som vi benævner pasformen hos Lipati) får du til gengæld denne effekt af en optimal konstrueret metervarer, der er stærkbar, åndbar, og svedtransporterende. Når konstruktionen smyger sig tæt til kroppen fungerer metervaren som en katalysator, der sender sveden væk fra kroppen og holder overfladen på kroppen tør. Du skal kunne forlig dig med følelsen af at være ”spændt op” og at formerne blottes, men en optimal konstrueret metervarer vil give dig optimal svedtransportering

Forskellige behov til forskellige løbere

Hos Lipati ved vi, at behovene er forskellige blandt løbere, og i vores egen gruppe af co-creators er vi også delte omkring om pasformen skal være løs eller tight. Begge pasforme har deres funktionelle styrker, og vi vil lade løberen selv bestemme.

Metervaren vi har udviklet og bruger i vores Strato t-shirts lever op til kriterierne for en høj funktionel t-shirt, og vi valgte derfor at producere vores Strato t-shirts i både en ”regular” og en ”slim fit” pasform.

 Udforsk vores Strato løbe t-shirts til mænd

 Udforsk vores Strato løbe t-shirts til kvinder